AEX aandelenHet beleggen in aandelen zal u een ruime keuze opleveren van verschillende aandelen op diverse beurzen. Afhankelijk van de aanbieder die u kiest zullen hier veel buitenlandse aandelen beurzen bij zitten maar natuurlijk ook de Nederlandse aandelen beurs. Op deze laatste zijn de AEX aandelen uiteraard het populairst en die worden hier nader voor het voetlicht gezet.

Overal aandelen kopen

Er zullen veel mensen zijn die zich afvragen waar aandelen kopen beter gedaan kan worden dan op de Nederlandse beurs. Heel erg lang is dit ook ongetwijfeld zo geweest omdat het beleggen in het buitenland minder aantrekkelijk was wegens het ontbreken van elektronische hulpmiddelen en het bestaan van wisselkoersen. Vandaag de dag is dit voor een deel achterhaald en zal AEX aandelen kopen niet langer als enige reële optie gezien hoeven te worden. Toch is het nog steeds een optie die door de meeste beleggers geprefereerd wordt boven buitenlandse aandelen. Het is ook helemaal niet vreemd dat populaire AEX aandelen nog steeds de meest gemaakte keuze zijn van de meeste Nederlandse beleggers.

De fondsen op de Nederlandse aandelen beurs presteren over het algemeen behoorlijk goed en de economische situatie in Nederland is ook behoorlijk gezond en dat is zeker zo in vergelijking met de landen om ons heen. Vandaar dat AEX aandelen voor veel beleggers in Nederland de eerste keuze zijn als met kijkt waar online aandelen kopen mogelijk is en welke mogelijkheden geboden worden. Dat het internet hierbij een ideale oplossing is ligt natuurlijk voor de hand en dat bij het beleggen in aandelen AEX fondsen de voorkeur hebben ten opzichte van de vele andere mogelijkheden dus ook.

Grote bedrijven zijn gewild!

Deze voorkeur zal ook bestaan ten opzichte van AMX aandelen en dat is in eerste instantie te danken aan het feit dat het om de vijfentwintig grootste bedrijven gaat waarvan veelal meer aandelen te verhandelen zijn. Het feit dat AEX aandelen veelal van grotere bedrijven zijn is op zich zelf al een voordeel te noemen. Grotere bedrijven zullen van zichzelf al meer naamsbekendheid hebben en daarom dus ook gewilder zijn onder beleggers. Bovendien wordt deze naamsbekendheid ook geholpen door het feit dat de AEX de belangrijkste aandelen index van Nederland is.

Hierdoor zullen de AEX index aandelen ook vaker genoemd worden en dardoor meer aan populariteit winnen. Het is natuurlijk geen populariteitswedstrijd maar het help wel degelijk mee om beleggers te overtuigen juist de aandelen van een bepaald bedrijf te kopen en niet van een ander minder bekend bedrijf. De populaire AEX aandelen zullen het dan meestal ook behoorlijk goed doen als de bedrijfsresultaten de beleggers niet in de steek laten. Dit is iets dat door de meeste beleggers toch niet uit het oog verloren wordt en dat natuurlijk ook veel belangrijker is dan alleen de naamsbekendheid. De AEX aandelen van bedrijven die goed presteren zullen beloond worden met prijs stijgingen terwijl minder goed presterende bedrijven de koersen zien dalen. Dit is de normale manier waarop het handelen in aandelen op een aandelen beurs werkt en dat is ook zo op de Amsterdamse beurs waar u bij het aandelen kopen AEX genoteerde bedrijven uit kunt kiezen.

Koersen en vermenigvuldiging met aandelen

Er liggen dus twee zaken aan ten grondslag waarom de meeste mensen kiezen voor het beleggen in aandelen uit de grootste en belangrijkste aandelen index van de Nederlandse aandelen beurs in Amsterdam. Het feit dat AEX aandelen van grotere bedrijven zijn brengt met zich mee dat er over het algemeen ook meer verhandelbare aandelen uitgegeven zijn. Andersom wordt de AEX index bepaald aan de hand van de marktkapitalisatiewaarde, dit wil zeggen dat de koers op het moment dat deze wordt bepaald, wordt vermenigvuldigd met het aantal uitstaande aandelen. Het simpele feit dat er dus meer vrij te verhandelen AEX index aandelen zijn zal tot gevolg hebben dat de waarde van een bedrijf hoger uit kan vallen en een fonds dus in de AEX opgenomen wordt en niet in de AMX. Uiteraard telt de koers van de aandelen ook mee en daarom zal een bedrijf nog altijd goed moten presteren.

Op het moment dat beleggers niet de XAE aandelen kopen willen en de koers dus daalt, zal een fonds bij de eerst volgende herschikking maar zo uit de AEX index kunnen verdwijnen en opgenomen worden in de AMX index. De plaats op de lijst van AEX aandelen wordt dan ingenomen door een bedrijf dat in de AMX index uit hun jasje is gegroeid. Deze wisselingen in de index vinden een aantal keer per jaar plaats in juni, september en december terwijl de jaarlijkse herijking van de aandelen AEX in maart plaats vindt.

AEX index kent grote internationale bedrijven

Een andere reden om juist voor de belangrijkste Nederlandse aandelen index te kiezen is het feit dat er in verhouding een groot aantal belangrijke internationaal opererende bedrijven in de index genoteerd staan. De Nederlanders zijn natuurlijk altijd een ondernemend volkje geweest en dat heeft geresulteerd in een relatief groot aantal internationaal opererende bedrijven. Bij de AEX aandelen zult u bijvoorbeeld giganten vinden als Koninklijke Shell die ook op de beurs van Londen een notering heeft en het grootste bedrijf in private handen is. Een ander groot bedrijf is Unilever die ook een notering in Londen heeft, niet zo groot is als Shell maar wel een zwaardere weging heeft op de beurs. Deze bedrijven zullen bij het aandelen kopen de AEX samen met nog een aantal andere grote bedrijven natuurlijk voor een belangrijk deel kunnen beïnvloeden.

Het is dan ook zo dat veel beleggers naar deze fondsen kijken als zij bijvoorbeeld willen beleggen op de index zelf. De AEX aandelen kopen is immers niet de enige manier van beleggen omdat ook bij veel aanbieders op de index zelf belegd kan worden. De grootste fondsen hebben de meeste invloed dus die moeten in de gaten gehouden worden. De AEX aandelen van Shell en Unilever wegen daarom samen bijna dertig procent en zijn dus erg belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van de koers van de AEX index. Het is dus goed te begrijpen dat veel beleggers naar deze twee populaire AEX aandelen kijken om een indruk te krijgen van de stand van de index.

 
 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2024 Waar Aandelen Kopen. All Rights Reserved